TEASER


«Το Στοίχημα» είναι ένα χιουμοριστικό και ρεαλιστικό ντοκιμαντέρ για την καραντίνα και την εξ αποστάσεως διδασκαλία το 2021. Η κάμερα ακολουθεί μαθητές και καθηγητές σε καθημερινή βάση στο σχολείο και στο σπίτι και καταγράφει πώς αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία διαμόρφωσε τις σχέσεις τους, εντός και εκτός οθόνης. Η Νάντια και η Άννη, διευθύντρια και υποδιευθύντρια του σχολείου αντίστοιχα, ενθαρρύνουν την οικειότητα και την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης σε ένα «ανοιχτό» σχολείο το οποίο επιτρέπει στον φακό της κάμερας να αποκαλύψει συναισθήματα, όνειρα, δυσκολίες και αδιέξοδα. Εν τέλει αφήνει τον θεατή να αποφασίσει ποιος κερδίζει το στοίχημα στο τέλος και πώς: η φυσική παρουσία ή η εξ αποστάσεως διδασκαλία;



Τα ζητήματα

Τεχνολογία και χρόνος μπροστά στην οθόνη και λύσεις επικοινωνίας.
Ανάγκη των εφήβων για επικοινωνία, σωματική έκφραση και παιχνίδι.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας ως καταλύτης για τις σχέσεις μαθητών-καθηγητών.
Εφαρμογές και κινητές συσκευές ως επίσημα εργαλεία για την εκπαίδευση.
Παρότρυνση των νέων να εκφράζονται, με άξονα την κατανόηση και την ισότητα.
Η καθημερινή ζωή μέσα στο σχολείο και οι αλληλεπιδράσεις μαθητών και καθηγητών.
Πώς το σχολείο μπορεί να ξεπεράσει τους περιορισμούς για να προσφέρει αξιομνημόνευτες στιγμές και θετική διάθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑ

110.-Fragile

Fragile (2016): Ένα ντοκιμαντέρ για την καθημερινή συνάντηση με την ιστορία. Μια αινιγματική σχέση μεταξύ ανθρώπων και μαρμάρων.

Home

Η Ημέρα Πορτραίτου (2019) είναι μια ματιά σε ένα ξεχωριστό γεγονός με στόχο να συστήσει μάθηση, παιχνίδι και νέες σχέσεις μέσα από τη φωτογραφία σε μια δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα. Μία διαδικασία η οποία έφερε πιο κοντά νέους, αγόρια και κορίτσια, και ενηλίκους για μερικές δημιουργικές, συνεργατικές και αξιομνημόνευτες στιγμές.

ΠΟΥ



ΠΟΤΕ

Κατά τη διάρκεια του 2019, συνεργάστηκα ξανά με το Γυμνάσιο Αυλώνα ως αποτέλεσμα της δουλειάς μου στην εκπαίδευση καθηγητών στην κινηματογραφική παιδεία. Το σχολείο κρατάει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι σε μαθητές από πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα και σύντομα ήταν ξεκάθαρο πως μια μικρή κοινότητα εκπαιδευτικών προσπαθούσε να προσφέρει όσο περισσότερα μπορούσε σε όλους της τους μαθητές. Όταν ξεκίνησε το κλείσιμο των σχολείων συνειδητοποίησα ότι η διαδικτυακή τους σχέση απλώς καθρέπτιζε τις προσπάθειες που έκαναν και διά ζώσης.

Παρ’ όλα αυτά, ήδη από την πρώτη εβδομάδα διαδικτυακής επικοινωνίας και μαθημάτων τον Μάρτιο του 2020, διαισθάνθηκα ότι αυτή η εμπειρία θα ήταν κομβική και άρχισα να κρυφοκοιτάζω όσο περισσότερο μπορούσα στα δωμάτια των δύο έφηβων γιών μου, συζητώντας μαζί τους για να καταλάβω πώς βίωναν αυτήν την αναπάντεχη φάση. Διάβασα άρθρα και δημοσιεύσεις από όλο τον κόσμο για το πώς το βίωναν καθηγητές και γονείς. Χάρη σε αυτήν τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, σε αυτό το ντοκιμαντέρ συνδύασα δύο από τα ενδιαφέροντά μου: τη σχολική ζωή και την εξ αποστάσεως μάθηση. Εκμεταλλεύτηκα αυτήν την κρίσιμη στιγμή της παιδείας για να ρίξω λίγο φως σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούσαν την ανθρωπολογία του να φοιτάς στο Γυμνάσιο. Έτσι όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη χρηματοδότηση ενός έργου, έγραψα μια πρόταση που συνδύαζε το ενδιαφέρον μου για δραστήριους εκπαιδευτικούς και την παγκόσμια ανατρεπτική εμπειρία της καραντίνας.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021, κατά τη διάρκεια της χειμερινής αναστολής κυκλοφορίας. Τα σχολεία ήταν ήδη δύο μήνες κλειστά έτσι γνωρίσαμε τους μαθητές και τους καθηγητές στα σπίτια τους και εκεί πραγματοποιήσαμε τα γυρίσματα, παρατηρώντας τις λεπτομέρειες και τις προσωπικές στιγμές της μοναχικής και άβολης, εξ αποστάσεως διδασκαλίας την οποία είχε επιβάλει ο COVID19 σε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, καθηγητές και οικογένειες. Ο Χριστόφορος, ο χειριστής της κάμερας, και εγώ, εξοπλισμένοι με δύο κάμερες και μερικά μικρά μικρόφωνα, ακολουθούσαμε διαφορετικούς ανθρώπους στα δωμάτια τους , ακούγοντας τις διδακτικές και μαθησιακές συνεδρίες τους, μένοντας μαζί τους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, των στιγμών τεχνικών προβλημάτων, των εμπλοκών, των προσπαθειών επικοινωνίας, της απόγνωσης ή της βαρεμάρας. Μόνοι και μαζί, οι πρωταγωνιστές μας συνέχισαν να προσπαθούν, ο καθένας με τον τρόπο του, να διατηρήσουν την καλή τους διάθεση ενός είδους εκμάθησης η οποία συχνά ποίκιλε και μπορούσε να εξελιχθεί με αναπάντεχους τρόπους. Η οργάνωση του χρόνου, των δραστηριοτήτων και της καθημερινής ρουτίνας είχε αποκτήσει νέο νόημα.

Ακολουθήσαμε ακόμη την Διευθύντρια και την Υποδιευθύντρια κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας τους στο άδειο σχολείο. Ένας ερειπωμένος χώρος, συνήθως σε απόλυτη σιγή, που παρ’ όλα αυτά διατηρούσε τη φλόγα αναμμένη χάρη στις δύο αυτές αφοσιωμένες γυναίκες. Όταν άνοιξαν τα σχολεία, το σκηνικό άλλαξε εντελώς. Ήμασταν «όλοι μαζί ξανά» αλλά και πάλι περιορισμένοι, προσεκτικοί, λόγω των μέτρων. Ωστόσο, το Γυμνάσιο του Αυλώνα έβαλε τα δυνατά του να κρατήσει ζωντανή τη σχολική ζωή! Συνεχίσαμε τα γυρίσματα, σαν κάθε μέρα να ήταν μια μοναδική μέρα. Συνεχίσαμε να βλέπουμε ειδήσεις, όπως όλοι, καθώς κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος πώς θα εξελίσσονταν ο ιός και οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

PRESS KIT

parallax background

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Μαρία Λεωνίδα : maria@karposontheweb.org
Address: Σαρρή 4, Αθήνα, ΤΚ 105 53, Ελλάδα
Phone:+30 213 043 5978, +30 697 3497 198



Με τη χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
www.gfc.gr/en/ manolopoulou@gfc.gr